Bilim Kurgu Kitapları

                             


                     BİLİM KURGU  SEVENLERİN DİKKATİNE... :)



     Bilim kurgu yakın ya da uzak gelecek ile ilgili öykülerin bugün olası olmayan bilim ve teknoloji unsurlarını kullanarak oluşturulmasıdır. Bilim kurgu bazen geçmişi de kurgulayabilir. Bilim kurgu kitap, sanat eserleri, televizyon, film, bilgisayar oyunları, tiyatro eserleri ve diğer kitle iletişim araçlarında bulunabilir. Yapısal ve pazarlama bağlamında bilim kurgu güncel gerçeklik içinde bulunmayacak kurgusal ögeler içeren yaratıcı çalışmaları tanımlamak için kullanılabilir. Bu tanımlama fantastik, korku ve ilgili türleri de içerir.
     Bazen tek ihtiyaç duyduğunuz şey çok, çok uzaklara gitmektir. Aşağıda sizler için, size ya da sevdiklerinize, çoğu ürkütücü derecede sizinkine benzeyen başka zamanları ve dünyaları ziyaret etme fırsatı vermek amacıyla, TEK Mehmet Akif ERSOY İlkokulu Sınıf Öğretmeni Nuriye UZUN bilim kurgu türü kitaplardan bir seçme düzenledi. 



1- Park Yiyen Robot - Aytül AKAL
Mahallenin birinde, herkesin birbirinden gizli çöplerini boşalttığı boş bir arsa varmış. Bir gün mahallenin çocukları burada oynarken çöplerin arasında buldukları kutu ve şişelerle oyuncak robot yapmışlar. O günden sonra şehirde esrarengiz olaylar olmaya başlamış; her gece bir park çöplüğe dönüşüyormuş.
Yazarın naif bir üslupla kaleme aldığı hikâyelerin satır aralarına özenle serpiştirdiği sorular, okurlarını, duygu ve davranışları üzerine düşünmeye yönlendirirken, miniklerin özeleştiride bulunma yeteneklerini geliştiriyor. Okulöncesi çağındaki çocukları hayvanlarla insanların uyum içerisinde yaşadıkları gerçeküstü bir dünyayla tanıştırıyor. Hikaye, kitabın özgün çizimleriyle okurların hayal dünyasında adeta canlanıyor.





2- Bilgisayar Amca  - Hidayet KARAKUŞ
Mor Gezegen'den gelen uzaylılar Göktuğ ile Gönen'i kendi gezegenlerine götürürler. Dünyalıları anlamak için onların üzerinde araştırmalar yaparlar. Uzaylılar Göktuğ ile Gönen'in yerine geçerek Dünya gezegeni ile ilgili bilgiler toplarlar. 
Birinci ziyaretten sonra herkes kendi gezegenine döner. İkinci ziyaretlerinde Göktuğ ile Gönen'den uzayın temizlenmesi için yardım isterler. Bir yandan da onları ölümsüzleştirmek amacındadırlar. 
Fakat Gönen evini çok özlemiştir. Görevlerini yaptıktan sonra herkes gezegenine pek çok anıyla döner.
Uzayla ilgileniyorsanız ve macerayı seviyorsanız mutlaka okumalısınız.




                                                                                                                                                                  
3- Bilgisayara Giren Tırtıl - Hidayet KARAKUŞ
Yeni evimize taşındığımızda sokakta ilk tanıdığım çocuk Selin'di. Birinci kat balkonlarında durmadan sağa sola sataşır, geçen satıcıları öykünür, onlar gibi bağırmaya çalışırdı. Mahalledeki bütün çocukların Selin'i sevdiklerini gördüm. Her bakkala giden ona bir şey alırdı. Çıplak ayakla balkonun taşlarına basarken annesi peşinden koşar, çorabını giydirmeye çalışır, o ise gülmekten katılırdı.
Çocuklar, bilgisayarınız var mı? Peki bilgisayarınıza tırtıl girdi mi hiç? Hidayet Karakuş'tan nefis bir roman. Mustafa Delioğlu'nun güzel çizgileriyle resimlendi.






4- Sayısal Çocuk - Hidayet KARAKUŞ
Her şey, babasının ona bir sayı boncuğu almasıyla başladı. Saygı sayı saymayı öyle çok sevdi ki, önce işin dozunu kaçırıp gördüğü her şeyi saymaya başladı, sonra merakını, enerjisini ve yeteneğini yeni buluşlara yöneltti. Sonuç mu?...
Sayılara meraklı bir çocukla saçları ağarmış bir bilim adamı arasındaki fark nedir?
Rakamlara meraklı bir çocuğun önce başına gelenler, ardından kazandığı başarılar, belki de matematiği sevdirecek size; ne dersiniz sevgili çocuklar?






5- Astronot Çekirge - Hüseyin YURTTAŞ

İnsanlarla hayvanların yaşadıkları elbette farklıdır. Ama biz, insanların başından geçebilecek olayları, hayvanların başından geçmiş gibi anlatmayı pek severiz. Bu tür öykü ya da masallara "fabl" denildiğini biliyorsunuz. Hüseyin Yurttaş da yazdığı fabl türündeki "öykümsü şiirleri"ni bu kitapta topladı.
Astronot Çekirge, hep ilgiyle, güle oynaya okunan bir kitap oldu. Sizin de severek okuyacağınızı umuyoruz.






6- GDO Ülkesi - Hüseyin YURTTAŞ
İşte düşler dünyası, işte bin bir serüven... Küresel değişim: Isınan dünya, eriyen buzullar,deniz sularının yükselmesi, kuraklık, çölleşme,seller, fırtınalar… İnsanın, çaresizliği yenme çabaları... Genetikteki masum gelişmeler ve bunların saptırılıp kötüye kullanılması... Genleriyle oynanan bitkiler, hayvanlar ve insanlar... Ortaya çıkan yeni türler... Kendi halindeki bir tarım ülkesinin, GDO'lar (Genetiği Değiştirilmiş Organizma) sayesinde "GDO Ülkesi"ne dönüşmesi... Bu yolla sağladığı üstünlük... Yayılma ve egemenlik alanını genişletme düşleri... 
Peki, ya sonra?
 Bir göz atmaya ne dersiniz?





7- Olasılıksız -Adam FAWER
Bir sabah, yıllardır görmediğiniz bir arkadaşınızı düşünerek uyandınız. Bir saat sonra, onunla sokakta karşılaştınız. Sizce bu sadece bir tesadüf mü, yoksa çok daha farklı bir anlamı olabilir mi?Siz hiç Loto’da büyük ikramiyeyi kazanmadınız. Ama birileri kazanıyor. Hem de sürekli! Onlar sizden daha mı şanslılar?Şans nedir gerçekten? İçinizde bütün parayı kırmızıya yatırmanız gerektiğini söyleyen bir his var. Bu his bir öngörü müdür? Yoksa daha fazlası mı?Yolda gidiyorsunuz. Kafanızı çevirip yandaki küçük parkta baktınız ve bir anda bu anı daha önce de yaşamış olduğunuzu hissettiniz. Eğer siz de kontrolün kimde olduğunu merak ediyorsanız, ‘Olasılıksız’ tam size göre bir roman...

Yorumlar