Anı ve Biyografi



   ÜNLÜ KİŞİLERİN  HAYATINI OKUMAK İSTEYEN MERAKLILAR!



Birileri bize sevdiğimiz yazarların, sanatkarların, liderlerin onları kimselere benzemez kılan, hayranlık duyulacak yönlerini anlatsa, sonra üzerine birkaç tutam zaaf serpiştirse, fena mı olurdu? “Vay be, ne adammış!” ile “Vay be, amma sıradan biriymiş” arasında gidip gelsek ama sonunda yapıtla yaratıcısı arasındaki tüm görünmez iplikleri fark etsek... Sevdiğiniz bir yazarın, sanatçının biyografisini okumak bir yandan da tehlikeli bir şey. Neden derseniz, bir kere onunla ilgili olarak hayal kırıklığına uğramanız gayet muhtemel. Sıkı bir biyografi bize tanıdığımızı sandığımız kişiyi daha incelikli bir biçimde keşfetme imkânı veriyor. Gazi Anadolu Lisesi Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Metin GÖKALP öğretmenimiz  ünlü yazarlarımızın biyografilerini sizler için derledi.




1- Çankaya - Falih Rıfkı ATAY
Kurduğu Cumhuriyet'le adını tarihin şanlı sayfalarına yazdıran, Türk'ün ne olduğunu dünyaya gösteren, olağanüstü şartlarda ortaya çıkmış sıra dışı bir liderdi Atatürk. O işgal edilmemiş yeri, zapt edilmemiş toprağı kalmayan bir milletin küllerinden doğmasına önderlik etti.
Çankaya,  Atatürk'ü doğumundan okul yıllarına, savaştığı cephelerden yaptığı inkılaplarla, tartışma sofralarından insani yönlerine kadar her detayı notlara yer vererek anlatan muazzam bir çalışma. 
Her Türk vatandaşının mutlaka okuması gereken ve Türkiye'nin dönüşümünü anlamanıza yardımcı olan çarpıcı bir eser.
Atatürk'ün hayatını her Türk gencinin mutlaka öğrenmesi gerek!





2- Bir Bilim Adamının Romanı - Oğuz ATAY
Oğuz Atay’ın hocası İTÜ İnşaat Fakültesi profesörlerinden Mustafa İnan’ın hayatının roman kurgusuyla anlatıldığı Bir Bilim Adamının Romanı, 1975 yılında Bilgi Yayınları tarafından yayımlanmıştır. Bir Bilim Adamının Romanı özet olarak Mustafa İnan’ın yoksulluk içerisinde başlayan hayatının dünyanın en güzel unvanı olan “bilim adamı”nı hak edişindeki müthiş hikaye anlatılmaktadır. Bir Bilim Adamının Romanı ana fikri ne kadar zorluk içerisinde yaşanılsa da ahlakî değerlerden ve özünden hiçbir şey kaybetmeden nasıl başarıya ulaşılabileceği şeklinde özetlenebilir.
Milli Eğitim Bakanlığı’nın okullara tavsiye ettiği eser, günümüzde hala okurları etkilemeye devam ediyor.





3- Bir Dinozorun Anıları - Mina URGAN
İngiliz edebiyatı 'duayenimiz' Mina Urgan, bu kez anılarıyla, bir yaşama ustası olarak karşımızda.
Mina Urgan 'Bir Dinozorun Anıları"nda açık yürekli, yalın ve naif bir dille anlatıyor; kendini, çevresindekileri ve bir coğrafyada olan biteni... 
Halide Edip, Necip Fazıl, Abidin Dino, Neyzen Tevfik, Sait Faik, Yahya Kemal, Ahmet Haşim, Atatürk ve başka pek çok isimle zenginleşmiş bir ömrü..."
Mina Urgan'ın anılarını bazen coşkuyla bazen buruklukla ama hep gülümseyerek okuyacaksınız.
Biyografi türünde okumaya değer eserler arasında.




4-Uluç Reis  - Halikarnas Balıkçısı
Bu eserinde Halikarnas Balıkçısı, başta Uluç Reis olmak üzere, korsanlığa bir yandan Anadolu çelebiliğini, öte yandan Magrip'in büyüleyici gizemini katan, asıl önemlisi Avrupa kıyılarını bir Kartaca hışmıyla vuran Türk denizcilerini, o kendine özgü üslubu, içten ve coşkulu anlatımıyla romanlaştırıyor.
Cezayir'den Kıbrıs'a, Tunus'tan Girit'e,İtalya kıyılarından Malta'ya uzanan deniz yolculukları, fırtınalar, aşklar ve Akdeniz'de karşılaştıkları zaman top atışlarıyla birbirlerini selamlayan Türk korsanları…
Kitapla ilgili bir yazı: Korsanlıktan Kaptan-ı Deryalığa uzanan fırtınalarla dolu bir yaşam... Mutlaka tanık olmalısınız!





5- Vatan Yolunda - Yakup Kadri KARAOSMANOĞLU
Yirminci yüzyılın ilk yarısında büyük bir üretkenlikle dergilere yazdığı şiir, öykü, makale ve eleştiri türü yazılarla Türk edebiyatı sahnesine adımını atan Yakup Kadri Karaosmanoğlu, romanları, hikayeleri, denemeleri, oyunları ve anılarıyla, en önemli edebiyatçılarımız arasında yer alır. Üslup özellikleri bakımından Yakup Kadrinin 1910'dan 1974'e dek verdiği eserler Türkçe'nin geçirdiği bütün evreleri yansıtır.
Millî Mücadelemizin Avrupa’dan görünüşü, İstanbul’a Doğru, Millî Mücadelemizin İstanbul’dan Görünüşü, Ankara’da, Yunan Taarruzu ve Sakarya Harbi, İzmir’de Görüşeceğiz başlıkları altında toplanmış anılar demeti.





  6- Kırk Yıl - Halid Ziya UŞAKLIGİL
Yazarının samimi, objektif tutumu ve sanatkârane üslubuyla Kırk Yıl, edebiyatımızın anı türündeki en güzel örneğidir.
Kırk Yıl, sadece Halid Ziya Uşaklıgil'in yetişme ve olgunlaşma dönemini değil, tanıklık ettiği 2. Abdülhamid döneminin toplumsal yaşamını, başta Servet-i Fünun olma üzere dönemin kültür ve edebiyat çevrelerini tüm ayrıntılarıyla gözler önüne sermektedir. 
Kuşkusuz, bu özellikleri bir anı kitabı olmasına rağmen Kırk Yıl'ı edebiyatımızın anı türünde  en çok başvurulan ve kullanılan kaynak bir eseri haline getirmiştir.
Halid Ziya'nın, insanı saran üslubu ile bir solukta okuyacaksınız.




7- Gördüklerim - Victor Hugo
Romantizm akımının önde gelen şairlerinden ve yazarlarından olan Victor Hugo 26 Şubat 1802 yılında Joseph Hugo’nun ve Sophie Trebuchet’in oğlu olarak Fransa’nın doğusunda bulunan Besançon adlı bir kasabada dünyaya geldi. Çocukluk döneminde şiire özel ilgi duymaya başladı. 12 yaşına geldiğinde kardeşleriyle birlikte fen okuluna gitti. Bu süre zarfında Victor Hugo, şiir ve piyes yazarak zamanını geçiriyordu. Victor Hugo, 15 yaşındayken Académie Française (Fransızca Akademisi)’nin düzenlediği bir şiir yarışmasını kazandı. Bir sonraki yıl ise Jeux Floraux Akademisi’nin düzenlediği yarışmada birinci geldi. Victor Hugo’nun hayatını sıkılmadan okuyacaksınız.






       8- Gizli Çekmece - Ahmet OKTAY
Şair ve gazeteci Ahmet Oktay, Gizli Çekmece’de bugün artık örneğine rastlanmayacak bir dönemin hikâyesini anlatıyor. 1950’li yılların Ankara'sından 60’lı yılların İstanbul'unun bohem hayatına, oradan darbeli günlere, 80’lerin basın camiasına götürüyor okuru. Sanat ve edebiyat dünyamızın tanınmış isimlerine resmigeçit yaptırıyor adeta… 
Ahmet Oktay kitabın önsözünde, “Okur bu kitapta, bir yerden sonra ‘rahmetli’ sözcüğünün kullanılmadığını fark edecektir. Metnin, bir ‘mezarlıktan’ geçiliyormuş izlenimini vermemesini istedim. Herkes yaşıyormuş gibi var sayılsın istedim.” diyor.
Ahmet Oktay’ı yanı başımızda gibi hatırlatacak bir kitap Gizli Çekmece…





9- Falaka - Ahmet Rasim
Ahmet Rasim (1856-1932), Falaka adlı bu kitabında, çocukluk günleriyle, özellikle de okul günleriyle ilgili anılarını bir araya getirmiş.Yazarın, güldürücü bir anlatımla kaleme aldığı bu öyküleri okuyunca, o günlerde çocuklarımıza ne yanlış, ne ilkel bir eğitim verildiğini görecek, üzüleceksiniz. İnsan hayatının unutulmaz hâtıralarının çoğu okul yıllarına aittir. Bir döneme ışık tutan Falaka birçok insanı okul yıllarının sımsıcak günlerine götürecek nitelikte. Eğitim psikolojisi açısından da önemli mesajlar içren eser okumaya başlayanların elinden bırakmayacakları kadar akıcı bir dile sahip.







10- Viran Dağlar - Necati CUMALI
Erken ya da geç, bir gün öleceği değil, nasıl yaşadığıdır önemli olan kişinin. Bu dünyadan Zülfikar Bey gibi dolu dolu yaşayıp göçenlerin şavkı, çakan yıldızlar gibi gözlerde kalır!
Necati Cumalı, ulusçuluk akımlarının, etnik çatışmaların etkisi ve Osmanlı'nın egemenliğini kaybetmesiyle, Balkanların imparatorluktan kopuş sürecini, Makedonya'da uç beyi olarak yaşayan bir ailenin son temsilcisi Zülfikar Bey'in yaşam öyküsü üzerine kurgulayarak anlatıyor.
“Viran Dağlar” romanı, 2004 yılında Fransa, İspanya, Polonya, Bulgaristan, Yunanistan ve Almanya ortak yapımcılığında televizyon filmi olarak da çekildi.

Yorumlar