Eğlence

 

OKURKEN GÜLDÜREN VE EĞLENDİREN KİTAPLAR

      Edebiyat ne güzel şey! Neye ihtiyacınız varsa onu sunuyor. Okurla dertleşmesini de, derdine iyi gelmesini de, onu başka başka zaman ve mekanlara taşımasını da biliyor. Öğretiyor, bilgilendiriyor. Duygularını, düşüncelerini keşfetmesini karakterlerle birlikte yaşamasını, sevinmesini, üzülmesini sağlıyor. Susmak mı istiyoruz, kitaplarla birlikte susuyoruz. Haykırmak mı istiyoruz, kitaplarla birlikte haykırıyoruz. Yeni birilerini tanımak ya da zamanda yolculuğa çıkmak mı istiyoruz, kitaplarla birlikte tanışıyor, yola çıkıyoruz. Gülmek mi istiyoruz, kitaplarla birlikte gülüyoruz. Yani, ne istiyor, neye ihtiyaç duyuyorsak kitaplarda bulabiliyoruz.
Gülmek de bir ihtiyaç dedi ve güldüren, düşündüren, kalplerde iz bırakan kitapları Madenler Ortaokulu Türkçe Öğretmeni Fatma KAFALI MUCUK öğretmenimiz bir araya getirdi.




1- La Fontaine'den Seçmeler - La Fontaine
Fransız yazar La Fontaine, dünyada en çok tanınan masalcılardandır. Hayvanların ağzından anlatılan masallarda La Fontaine, okuyanlara hayatla ilgili eğitici mesajlar vermektedir. 
Şiirsel bir dille anlatılan masalları sadece çocuklar değil büyükler de severek okur. Bu kitapta okuyucuları, kurnaz tilkiler, kibirli aslanlar, çalışkan karıncalar ve bir dolu sevimli hayvan bekliyor. 
MEBin ilköğretim okullarında okutulacak 100 temel eser listesinde yer almaktadır. 
İlköğretim öğrencilerinin seviyesi dikkate alınarak hazırlanmış metinlerden oluşmaktadır.





2-Anneannem Süsleniyor - Muzaffer İZGÜ
Anneannem Süsleniyor, yine çocukların beğenisini toplayacak maceralardan oluşuyor. 
Sevimli anneanne Hikmet Hanım bu kez tiyatroya merak sarıyor, hırsız kovalama teknikleri geliştiriyor ve torunu Metin'in hastalığını ilginç yöntemlerle iyileştiriyor. 
Tabii ki Metin, tüm bunlar olup biterken çok eğleniyor ve “İyi ki sevimli, çılgın bir anneannem var” diyor. 
Çocuklar, Metin'in eğlencesine katılmak istiyorsanız, kitabın kapağını açmanız yeterli.
Keyifli okumalar.





3- Öğretmen Neden Çıldırdı? - Mavisel YENER
Okuma sevinci veren kıpır kıpır on öykü bekliyor sizi. Çağdaş Türk çocuk edebiyatının seçkin ve üretken kalemi Mavisel Yener okurunu öykü evrenine davet ediyor, gülmece penceresini aralayarak yeniden gösteriyor yaşamı.


Yalnızca öğretmeni değil, yazarı, bahçivanı, ekranların en çok izlenen sunucusunu, anneleri, babaları kimin çıldırttığını da öğreneceksiniz...              
Usta yazar Mavisel Yener’den hayatın sıradan, bir o kadar da tuhaf hallerine dair eğlenceli öyküler.                                                                                    Hep birlikte öykü okyanusuna yelken açıyoruz. İyi okumalar...  






4- Nasrettin Hoca Hikayeleri - Orhan Veli KANIK 
Nasrettin Hoca fıkralarına, onların özünü bozmadan yeni bir renk, yeni bir tat katan Orhan Veli, 13. yüzyıldan günümüze uzanan, bazıları daha da eskilere kadar giden bu nükteleri, şiir diliyle yeniden ölümsüzleştirmiştir. Nasrettin Hoca Hikayeleri’nde bir araya getirilen ve Hoca kimliğine bürünmüş halk zekasının ürünleri olan bu fıkralar, Orhan Veli’nin kattığı sevimlilikle karşılıyor bizi. 
Yazdığım Nasrettin Hoca fıkralarının , bugüne kadar yazılanların en iyisi olduğunu söylersem pek de böbürlenmiş sayılmam.?   diyor Orhan Veli KANIK...
Okuyalım bakalım, sahiden öyle mi?  






   5- Hababam Sınıfı - Rıfat ILGAZ
Kendisi de uzun yıllar yatılı okullarda okumuş ve öğretmenlik yapmış olan Rıfat Ilgaz’ın, anılarından yola çıkarak yazdığı Hababam Sınıfı ve bu sınıfın karakterleri, yıllardır yediden yetmişe herkesi kimi zaman güldürdü kimi zaman ağlattı. Ilgaz, eğitim sistemindeki bozukluğu, yöneticilerin ve eğitimcilerin halini öğrencilerin bakış açısıyla anlattı bizlere.
Öğretmenleri tarafından tembel, yaramaz, kopyacı diye suçlanan bu sınıfın parasız yatılı öğrencileri, otoriter eğitim sistemine uyum sağlayamayıp kendilerini farklı yollarla ifade ettiler. Onların istedikleri, sevgi ve anlayıştan başka bir şey değildi. Bir türlü değişmek bilmeyen bu sistemle mücadelenin sembolü olan Hababam Sınıfı’nda hepimizin ortak anıları var.





6- Konuşan Balon - Muzaffer İZGÜ

Konuşan Balon, kahramanı  cansız  bir varlık  olan  karakter odaklı  romanlardan biridir. Anlatının  çocuk karakteri  Pembe  Kız’dır. 
Pembe  kız  yaşıyla orantılı  olarak  insan dışındaki varlıklarla  da  iletişim  kurabilmektedir. 

Sevimli ve şirin bir çocuk olan Pembe Kız, annesiyle parkta eğlenirken, baloncuda kırmızı bir balon görür. Kırmızı balonun, yanındaki diğer balonlarla konuştuğunu görür. Annesine anlatır ama ikna edemez. Balonu satın alır. Balon, gerçekten Pembe Kız'la konuşmaya başlar. 

Bakalım onları ne sürprizler bekliyor? 





7- Şimdiki Çocuklar Harika - Aziz Nesin   
Bu romanda, çocukların gözüyle büyüklerin nasıl göründüğü anlatılıyor.
Bu romanda, çocuklar ana babalarını, öğretmenlerini ve büyüklerini eleştiriyor.
Bu roman, çocuk eğitiminde gerekli sanılan, günümüzde geçerli birtakım değer yargılarının yanlışlığını anlatıyor.
Bu roman, çocukların büyüklerine karşı haklarını ve kendilerini savunmalarıdır.

Kitabın hedef kitlesi çocuklar gözükse de asıl hedef çocuklarını iyi yetiştirmeleri için uyarılan büyüklerdir.''Bu romanı, salt çocuklar için değil, ana babalarla öğretmenler için de yazdım.'' diyor Aziz Nesin.    






 8- Deliye Her Gün Bayram - Muzaffer İZGÜ

'Deliye Hergün Bayram...' 
Deneyimli yazar Muzaffer İzgü'nün 28 gülmece öyküsünün toplandığı kitap. Nasreddin Hoca Ödülü'nü kazanan bir öyküyle birlikte, eşdeğerde birçok öykünün yer aldığı bu kitap, yıllardır içinde yaşadığımız boğuntu ve gerilim ortamının, gerçekte ne denli komik öğelerden oluştuğunu şaşırtıcı bir biçimde sergiliyor. 
İlk sayfasından son sayfasına dek zengin bir gülmece kaynağı, bir başucu kitabıdır, ' Deliye Hergün Bayram...'






9- Cimri - Moliere
Moliere (Jean-Baptiste Poquelin) (1622-1673); Yalnızca oynanması amacıyla yazdıklarındaki tiplemelerle dünya edebiyatında, Shakespeare´den sonra insan gerçekliğine belki de en derinlemisine nüfuz eden oyun yazarlarından biridir. Kadınlar Mektebi´nden Kibarlık Budalası´na, Cimri´den Hastalık Hastası´na bu oyunlar, dönemin tutucu otoritelerini rahatsız etmekle kalmamış, 300 yılı aşkın bir süredir aynı tazelikle sahnelenmeyi sürdürmüşlerdir.
Moliere komedyayı ciddileştirecek, ama güldürücülüğünü kaybettirmeden ciddileştirerek, aynı şeyi yapmıştı.
Onun ünlü yapıtı Cimri'yi okurken halk şakalarının en acı insan gerçeğine nasıl yükseliverdiğini, bir dram gerginliği kazandığını göreceksiniz.






10- Hayvan Çiftliği -George ORWELL
Kitabın olay örgüsü, Bay Jones adlı bir adamın sahip olduğu Beylik Çiftliği’nde geçiyor. Bay Jones tarafından kötü davranılan hayvanlar, bu durumdan son derece rahatsız oluyor. Bir gün çiftliğin bilge domuzu Koca Reis, hayvanları örgütlüyor ve onlara devrim fikrini açıklıyor. 
Bir gün hayvanlar, yemlerinin verilmediği gerekçesiyle kendilerinin de beklemediği bir şekilde isyan ediyor. Hayvanların bu ayaklanması üzerine Bay Jones ve diğer insanlar çiftliği terk ediyor. Böylelikle ideallerine yerleşen devrimi gerçekleştiren hayvanlar, işe ilk olarak çiftliğin adını değiştirmekle başlıyor. Adı artık Hayvan Çiftliği olan bu yerin yönetimini ise domuzlar üstleniyor.

Yorumlar

Yorum Gönder